top of page
Key in the Lock

Lineaire Hypotheek

Een lineaire hypotheek is een hypotheek waarbij je gedurende de looptijd elke maand hetzelfde bedrag aflost. Daarmee los je je lineaire hypotheek dus gelijkmatig af. Het bedrag dat je aflost, hangt af van de hoogte van de hoofdsom en de looptijd van de hypotheek.

De hypotheekrente die je maandelijks moet betalen neemt gedurende de looptijd juist af. Je betaalt de rente namelijk over de resterende schuld die door de aflossingen steeds lager wordt. Dit betekent tegelijkertijd ook dat je fiscale voordeel gedurende de looptijd daalt. In het begin heb je namelijk veel hypotheekrenteaftrek, later steeds minder.

De lineaire hypotheek wordt samen met de annuïteitenhypotheek het meest afgesloten. Dit zijn sinds 2013 nog de enige twee hypotheekvormen waarbij je aanspraak maakt op hypotheekrentefaftrek. 


Voordelen: 

  •  De hypotheek is gegarandeerd afgelost aan het einde van de looptijd.

  • Je hypotheekschuld daalt iedere maand.

  • Je netto lasten dalen. Je lost steeds een stukje af op je hypotheek en daardoor betaal je iedere maand minder rente.

  • De totale rentelasten over de hele looptijd van de hypotheek zijn lager dan bij andere aflossingsvormen.


Nadelen: 

  •  Aan het eind van de looptijd is je fiscale voordeel stukken lager dan in het begin. Je betaalt dan minder rente waardoor je hypotheekrenteaftrek ook lager wordt. Daarnaast zijn je maandlasten in het begin juist relatief hoog in vergelijking met andere hypotheekvormen.

Lineaire Hypotheek: Leningen
bottom of page