HYPOTHEEK OVERSLUITEN EN/OF VERHOGEN
Verbouwen en/of Verduurzamen?
Wanneer je in graag wat dingen aan jouw huidige woning zou veranderen, zoals nieuwe kunststof kozijnen, een extra dakkapel, een uitbouw of een moderne keuken, moet je daarvoor flink in de buidel tasten. Niet iedereen heeft de financiële middelen die daarvoor nodig zijn zomaar voorhanden. Gelukkig is het ook mogelijk hiervoor jouw hypotheek te verhogen. Hieronder leg ik je graag uit op welke drie manieren je jouw hypotheek kunt verhogen.
​
Hypotheek oversluiten naar een lagere hypotheekrente
Wanneer je je hypotheek oversluit in, los je je oude hypotheek af en sluit je een nieuwe hypotheek al dan niet met een verbouwing meegefinancierd. Je hebt dan weer alle keuzemogelijkheden voor wat betreft de rentevaste periode, het rentetarief en de hypotheekverstrekker. Houd er wel rekening mee dat je vaak een boeterente betaalt wanneer je voor het einde van de rentevaste periode de overstap maakt naar een nieuwe hypotheekverstrekker. Andere bijkomende kosten zijn die van de notaris en ook zal de waarde van de woning opnieuw worden vastgesteld door een Taxateur. Uiteraard reken ik voor je uit of het Oversluiten ook een financieel verstandige keuze is.
​
Hypotheek onderhands verhogen
Toen je destijds jouw hypotheek afsloot, had je de mogelijkheid een hoger bedrag in te schrijven bij de notaris dan het bedrag dat je daadwerkelijk nodig had voor jouw hypotheek. Door die hogere inschrijving heb je nu de mogelijkheid jouw hypotheek te verhogen zonder dat je opnieuw naar de notaris moet. Jouw huidige hypotheekverstrekker kan jouw hypotheek onderhands verhogen. Wel wordt hiervoor weer opnieuw naar jouw inkomen en naar de huidige waarde van woning gekeken, vastgesteld door een Taxateur.
​
Tweede hypotheek afsluiten om uw hypotheek te verhogen
Wanneer je overwaarde hebt op de huidige woning, kan je bij jouw huidige hypotheekverstrekker een tweede hypotheek afsluiten bovenop de bestaande hypotheek. Voor een tweede hypotheek moet je nog wel naar de notaris, inclusief bijbehorende notariskosten, moet de hypotheek lineair of annuïtair zijn en wordt er ook hier naar jouw inkomen, de waarde van de woning en de huidige hypotheek gekeken.