top of page
Contract Paper Signing

ECHTSCHEIDING

Zaken goed geregeld

Wanneer jullie gaan scheiden en samen een koophuis hebben, hebben jullie ieder een individuele eigenwoningschuld die niet overdraagbaar is. Het kan voorkomen dat één van jullie beiden in het huis wil blijven wonen. Diegene moet dan de helft van het huis van de partner terugkopen.  Jullie hypotheek kan bij de scheiding eenvoudig overgezet worden naar één van beide partijen. Daarvoor moet eerst een taxateur of makelaar de waarde van het huis bepalen. Vervolgens wordt de hypotheekschuld op de blijvende bewoner overgeschreven en moet de financiering van een eventuele restschuld geregeld worden.

Ook voor het deel van de hypotheek dat de blijvende bewoner overneemt, moet waarschijnlijk een nieuwe hypotheek afgesloten worden. Daarvoor wordt opnieuw naar het inkomen van de blijvende bewoner gekeken en naar de waarde van het huis. Kan de achterblijver de maandelijkse lasten zelfstandig dragen? En welke hypotheekregels gelden er op dit moment voor nieuwe hypotheken? Wilt u nog hypotheekrenteaftrek ontvangen dan moet u het hypotheekdeel dat u overneemt annuïtair of lineair aflossen en een 100% aflossingsvrije hypotheek mag u niet zomaar meenemen.


Een hypotheek is natuurlijk niet het enige wat bij een scheiding (eventueel) verandert. Hoe is het bijvoorbeeld geregeld met:

  •  De kinderen? Is er sprake van co-ouderschap?

  •  Verdeling van het vermogen of leningen?

  •  Zijn de pensioenen verevend?


Het belangrijkste is dat jullie er samen goed uitkomen. Mocht je hiervoor een bemiddelaar willen inschakelen, dan kan ik je in contact brengen met een (echtscheidings) bemiddelaar.

Als alles is besproken en vastgelegd in de akte van verdeling en een echtscheidingsconvenant, kan ik jouw financiële mogelijkheden in kaart brengen.

Bij ZUIVER Hypotheekadvies help ik je graag op weg. Maak nu gelijk een vrijblijvende afspraak of vraag meer informatie op.

Want jij wilt toch ook weten waar je aan toe bent?

bottom of page